Spring til indhold

Udviklingsministeren ser med stor alvor på situationen i Mali

27.03.2012  16:31

Udviklingsminister Christian Friis Bach, der for tiden er på rundrejse i Sahel-regionen, er stærkt bekymret for konsekvenserne af det militærkup, der tilsyneladende har fundet sted i Mali: ”Jeg ser med stor alvor på den seneste politiske udvikling i Mali”, udtaler udviklingsministeren. ”Mali er et fattigt land i en region med en række politiske, økonomiske, klima- og sikkerhedsmæssige problemer. Hertil kommer en forværring af fødevaresituationen netop i år. Militærkuppet i Mali gør situationen i landet endnu mere skrøbelig, og vi følger fra dansk side situationen nøje. Netop i dag har den danske regering, som den første internationale bidragsyder, givet 10 mio. kr. til UNHCR’s arbejde til fordel for de op mod 160.000 mennesker, der på grund af konflikten i det nordlige Mali er flygtet til nabolandene eller internt fordrevet i Mali”. 


Dele af militæret i Mali besatte den 21. marts 2012 præsidentpaladset i Malis hovedstad Bamako. Det forlyder, at 14 ministre enten er arresteret eller i husarrest, herunder premierministeren og udenrigsministeren. Det er uklart, hvor præsident Amadou Toumani Touré befinder sig. Kuplederen, kaptajn Amadou Sanogo, har via statslige medier erklæret sig som leder af en National Komité for Genoprettelse af Demokrati og Stat og forklarer kuppet med en utilfredshed med den måde regeringen har håndteret tuareg-opstanden i det nordlige Mali på. Siden begyndelsen af 2012 har der været kampe mellem Malis militær og separatistgruppen Mouvement National de Libération de l’Azawad. MNLA kæmper for et selvstændigt land til tuaregerne på tværs af grænserne mellem Algeriet, Mali og Niger. 


Mali er et af Danmarks partnerlande for udviklingssamarbejde. Danmark støtter tre sektorprogrammer inden for landbrug, erhvervsudvikling og beskæftigelse samt vand og sanitet. Hertil kommer generel budgetstøtte og et tematisk program for god regeringsførelse. Mali modtog i 2011 180 mio. kr. Udviklingsministeren udtaler ”Jeg fordømmer på det kraftigste forsøget på at tage magten ved hjælp af ikke-demokratiske midler, og det er mit håb, at Mali snarest vender tilbage til demokratiske tilstande. Jeg har besluttet, at vi indefryser bistanden til Mali med øjeblikkelig virkning.”.


Ambassaden er i kontakt med de danskere, der opholder sig i Mali. Udenrigsministeriet har opdateret sin rejsevejledning til Mali i lyset af den seneste udvikling og fraråder alle rejser til landet.Seneste nyt

    Se alle